1.2.15

Dünyada İlk 10 a Giren Üniversiteler




DÜNYANIN EN KARİYERLİ ve GELİŞMİŞ ON TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Dünyada sadece Mühendislik dallarında eğitim veren Üniversitelerden, öğretim üyeleri, eğitim düzeyi, kariyer ve başarı gibi kıstaslarda  ilk 10 a girmeye hak kazananların listesini sunuyoruz.
Güvenilir saygın bir kuruluş tarafından, titiz ve uzun bir çalışma sonucu hazırlanan liste, özellikle ülke dışında yüksek öğretimini sürdürmek isteyen yada Yüksek Lisans (Master) yapma arzusunda olan öğrenciler için yararlı olacağı kanaatindeyiz.

1. California Institute of Technology (Caltech)

ABD nin Kaliforniya Eyaleti, Los Angeles Şehrinin Pasadena semtinde faaliyet gösteren, öğrenci sayısı bakımından küçük olmasına karşın bilim ve teknoloji dallarına ağırlık vermiş bir teknik üniversitedir.

1891 Yılında kurulan ve 2100 Dolaylarında öğrencisi bulunan üniversitenin sloganı “The truth shall make you free” (Hakikat sizi özgürleştirir) dir ve kuruluş amacını “İnsanlığın bilgisini genişletmek ve insanlığa eğitim ve araştırma ile katkıda bulunmak” , “Bilim ve teknolojideki en zorlayıcı ve temel sorunları mümkün olduğunca birlik ve disiplin içinde çözmek ve eğitim aşamasında, öğrencilere insanlık için yararlı birer birey olmalarını öğretmek” olarak tanımlamıştır.


Üniversite ayrıca “ABD Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi”(NASA) ne ait “Jet Propulsion Laboratory” nin yönetimi ve işletiminden sorumludur.
Bilindiği gibi JPL, NASA nın uzay araçları yapım ve geliştirme laboratuarıdır ve Üniversite bu tür uzay araçları yapımı ve uzay keşiflerinde JPL na hatırı sayılır seviyede katkıda bulunmuştur.


Bunların başlıcaları :
Mars Bilim Laboratuarı (Curiosity) , Cassini-Huygens (Satürn yörüngesi) , Mars Exploration Rover (Opportunity) , Mars Reconnaissance Orbiter , Dawn görevleri ; Spitzer Uzay Teleskobu , NuSTAR’ ın yapımı , Ceres ve Vesta’nın keşfi.

Öğretim verdiği mühendislik dalları :
Havacılık ve Uzay Mühendisliği(Aerospace)
Kimya                        “
İnşaat                         “
Makine                      “
Mekanik                    “
Malzeme Bilimi         “
Elektrik-Elektronik   “
Çevre/Çevre Sağlığı  “

                                   ***********************************
2. Princeton University 

ABD / New Jersey’ de 1746 yılında “New Jersey Koleji” (College Of New Jersey) adıyla kurulan Princeton, ABD nin en eski  Üniversitelerinden sayılır ve Ivy League’e ait 8 vakıf üniversitesinden birisidir.

1896 Yılında ismi Princeton Üniversitesi olarak değiştirildi, ünlü mucit Albert Einstein’inde ölüm tarihi olan 1933 yılına kadar görev aldığı üniversitenin 35 Nobel ödülü, 17 Ulusal Bilim Madalyası ve 3 Ulusal Beşeri Bilimler Madalyası vardır , aynı zamanda dünyada öğrenci başına en çok bağışı olan üniversitedir.


2576 sı Lisansüstü , 5336 sı ise Lisans Öğrencisi olmak üzere toplam 7912 öğrencisi bulunan Üniversitenin ortalama geliri 18 milyar $ civarındadır.


Matematik dalında dünyanın en yüksek akademik saygınlığı unvanını da taşıyan üniversite, ayrıca adı “Orangena” olan dünyanın en hızlı süper bilgisayar (IBM) ağına sahiptir.


Öğretim verdiği mühendislik dalları :
Elektrik-Elektronik-Haberleşme Mühendisliği
Bilgisayar (Genel)                            “
Kimya                                                “
İnşaat                                                “
Makine                                              “
Yöneylem Araştırması.

                                   ***********************************
3. Massachusetts Institute Of Technology 

ABD / Massachusetts Eyaleti Boston Şehrinin Cambridge Semtinde öğretim veren ve kısa adı MIT olan Massachusetts Teknoloji Üniversitesi 1861 de kurulmuş ve 1865 yılında Boston merkezdeki kiralık bir binada eğitime başlamıştır.
1916 Yılında kentin içinden geçen Charles nehri yakınındaki Cambridge semtinde inşası tamamlanan şimdiki kampus kompleksine taşınmıştır.

1900 Yılı içerisinde, dünyaca ünlü  Harvard Üniversitesi ile birleştirilmesi karar aşamasında iken, MIT mezunlarının tepkisiyle karşılaşmış ve bu birleşmeden vazgeçilmiştir.

Teknoloji ve Mühendislik dallarında dünyanın en iyi teknik üniversitesi olarak isim yapmış olan MIT nin gerek öğretim elemanları ve gerekse mezunları arasında, günümüze kadar  Nobel Ödülü alanların sayısı 72 ye yükselmiş ve bu ödüllerin 15 tanesi ise son 5 yıl içinde alınmıştır.


MIT nin en önemli özelliği ise II. Dünya Savaşında askeri ve bilimsel buluşlara imza atması ve bu başarısını soğuk savaş döneminde de sürdürmesidir.


Öğretim Verdiği Mühendislik Dalları :
Aerospace-Havacılık ve Uzay Mühendisliği
Biyomedikal / Medikal                     “
Kimya                                                “
İnşaat                                                 “
Elektrik-Elektronik-Haberleşme     “
Çevre / Çevre Sağlığı                       “
Malzeme                                            “
Makine                                              “
Nükleer                                             “
Yöneylem                                           “
Sistem                                                “

                                   ***********************************
4. Berkeley University Of California

ABD / Kaliforniya Eyaleti San Francisko şehrinin  Berkeley İlçesinde faaliyet gösteren Kaliforniya Berkeley Üniversitesi, ABD nin en büyük araştırma merkezidir.
23.Mart.1868 yılında kurulan  üniversite kısaca Cal – California – Uc Berkeley – Berkeley olarak da anılmaktadır.

Kamu tarafından finanse edilen üniversitenin günümüzde kayıtlı öğrenci sayısı 33.558 dir.    
Özellikle 1930 lardan sonraki yıllarda yaptığı buluşlar ile dikkatleri çeken Berkeley’in, öğretim üyeleri ve mezunları arasında 7 Nobel Ödülü, 4 Pulitzer Ödülü ve  32 MacArthur nişanı almış bilim adamı vardır.


Berkeley’i dünya çapında üne kavuşturan, 150 yıllık geçmişi içinde yaptığı başarılı araştırma ve geliştirme çalışmalarında insanlığa hediye ettiği onlarca icattır.
Bunlardan bazılarını sıralamak isterim :


1887 Yen bilimleri kapsamında deprem bilimi ve sismik faaliyetlerin takibi ve kayıtları,
1907 Baca emisyonlarını temizlemek için elektrikli yağmur cihazı,
1922 E  vitamininin keşfi,
1924 Derin deniz dalışları için Helyum-Oksijen karışım formülü,
1930 Modern istatistik teorisi,
1931 Tıbbi tedavilerde kullanılmak üzere radyoaktif izotoplar,
1935 K Vitamini keşfi,
1940 Grip aşısı keşfi,
1941 Siklotron kullanarak Plütonyum keşfi,
1943 Atom bombası,
1961 Elektrikli cihazlarda topraklama buluşu,
1967 Moleküler evrim,
1970 Onkojenler
1971 İnsan hipofiz büyüme hormonu
1973 Kansere neden olan kanserojen maddelerin keşfi
1988 Mikroskopik motorlar
 Ve daha onlarca icat.

Öğretim verdiği Mühendislik Dalları :
Ziraat / Biyoloji                     Mühendisliği (Biyo mühendislik)
Biyomedikal /Medikal                      “
Kimya                                                “
İnşaat                                                “
Elektrik-Elektronik-Haberleşme     “
Çevre ve Çevre Sağlığı                    “
Makine                                              “
Nükleer                                             “
Mühendislik Fiziği
Mühendislik Bilimleri
Malzeme Bilimi
Yöneylem Araştırması.

                                    ***********************************           
5. University Of Cambritge

İngiltere / Cambridge Şehrinde öğretim faaliyeti gösteren Üniversite, dünyanın en eski üniversitelerinden biridir ve 1209 yılında kurulmuştur.
Londra’ya 105 km. mesafede ve kuzeyinde bulunan kentin nüfusu 2001 verilerine göre 22 bin öğrencisiyle birlikte 108 bindir ve İngiltere’nin “Slikon Fen” olarak bilinen yüksek teknoloji bölgesinin kalbidir.

Dünyada ençok Nobel Ödülü alan üniversitelerden birisi olan Cambridge’de Kolej sistemi uygulanmaktadır ve Üniversiteyi oluşturan ve kendi aralarında gerek akademik ve gerekse spor gibi konularda sıkı bir rekabet bulunan 31 adet özerk kolej mevcuttur.

Üniversitede okumak yada yüksek lisans  yapmak isteyen öğrenciler öncelikle herhangi bir koleje kabul edilmek zorundadır.
Kolejlerde uygun şartlarda barınma, beslenme ve sosyal ortamlar sunulmaktadır.


Bir devlet üniversitesi olan ve 5.999 adet öğretim üyesi , 3.142 adet akademik personel , 6.371 adet lisans üstü ve 12.077 adet lisans öğrencisiyle öğretim faaliyetini sürdüren üniversitenin en önemli özelliklerinden birisi de ünlü bilim adamlarını yetiştirmiş olmasıdır. 


Bunlardan bazıları :
Isaac Newton , Charles Darwin , William Harvey , Paul Dirac , J.J.Thomson , Ernest Rutherford , Jane Goodall , James Clerk Maxwell , Francis Crick , Alan Turing ve Stephen Hawking gibi araştırmacı , filozof ve bilim adamlarıdır.

Öğretim Verdiği Mühendislik Dalları :
Kimya                                    Mühendisliği
Bilgisayar Bilimi                               “
İmalat                                                “

                                    ***********************************
6. Stanford University

ABD / Kaliforniya Eyaletinin San Fransisko Slikon Vadisi’ndeki Palo Alto kentinde 32 Km.2 lik bir alanda faaliyet gösteren, esas adı Leland Stanford University olan özel bir araştırma üniversitesidir ve 1885 yılında İş adamı ve demiryol şirketi sahibi, aynı zamanda Kaliforniya
Valisi olan Leland Stanford ve eşi Jane Stanford tarafından, tek çocukları olan ve tifo dan ölen 16 yaşındaki Leland Stanford Jr anısına kurulmuştur.

1991 Yılında öğretime geçen ve dünyanın en prestijli üniversitelerinden biri sayılan Stanford, 1920 yılına kadar tüm öğretim faaliyetlerini ücretsiz olarak yerine getirmiştir.


Oldukça geniş ve düz bir alanda kurulu üniversite kampusü içinde Büyük bir alışveriş merkezi, yine oldukça büyük bir Stadyum, açık ve kapalı yüzme havuzları, tenis kortları, yiyecek-içecek merkezleri, golf sahaları, kütüphaneler, 2 adet ilkokul, çocuk bakım merkezleri, Akademik birimler, mimari açıdan son derece ilgi çekici yapılar ve bölgeye derinlik veren çok sayıda Rodin Heykelleri bulunmakta, kampus adeta bir kasabayı andırmaktadır.


Üniversitede 6.980 adedi lisans , 8.897 adedi ise lisans üstü olmak üzere toplam 15.877 öğrencisiyle faaliyet gösterer Stanford’da 2.118 Akademik personel ve 11.128 adet idari personel görev yapmaktadır.

Öğretim Verdiği Mühendislik Dalları :
Aerospace-Havacılık ve Uzay Mühendisliği
Biyomedikal / Medikal                     “
Elektrik-Elektronik-Haberleşme     “
Çevre / Çevre Sağlığı                       “
Kimya                                                “
İnşaat                                                “
Endüstri                                             “
Makine                                              “
Petrol                                                 “
Malzeme                                           “
Sistem                                                “

                                     ***********************************
7. University Of California, Los Angeles (California State University)
ABD / Kaliforniya Eyaleti , Los Angeles Şehrinde faaliyet gösteren, eyaletin en geniş kapsamlı ve en fazla öğrenci sayısına sahip bir devlet üniversitesi olan Los Angeles Üniversitesi kısaca UCLA olarakta anılır.

2013 Verilerine göre 28.674 lisans ve 13.138 lisans üstü olmak üzere toplam 41.812 öğrencisi, 26.139 Akademik personeli ve 4.016 Öğretim üyesi ile ABD nin sayılı araştırma üniversiteleri arasında yer alır.


Öğretim Verdiği Mühendislik Dalları :
Aerospace-Havacılık ve Uzay Mühendisliği
Ziraat/Biyoloji (Biyo)                        “
Elektrik-Elektronik-Haberleşme     “
Biyomedikal/Medikal                       “
Kimya                                                “
İnşaat                                                “
Bilgisayar-Genel                               “
Jeoloji – Jeofizik                               “
Makine                                              “
İmalat                                                “
Malzeme                                           “
Malzeme Bilimi.

                                     *********************************** 
8. ETH Zürich (Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü)

İsviçre / Zürih kentinde, İsviçre Konfederasyonu tarafından 1854 yılında kurulan ve 1855 yılında  Mimarlık-İnşaat-Makine Mühendislikleri ile Ormancılık ve Kimya dallarında öğretime başlayan
Üniversiteye, daha sonraları Siyasi Bilimler-Matematik ve Fen bilimleri ile Edebiyat alanlarında yeni bölümler eklenmiştir.


Esas adı Almanca diliyle “Eidgenössische Technische Hochschule Zürich” (ETH Zürich) dir ve yörede kısaca Poly olarak anılır.
1911 Yılında “Teknik Okul” adı verilen üniversite de 1924 yılında akademik yapılandırmaya gidilmiş ve 12 akademik ana bölümde öğretim verilmesi kararlaştırılmıştır. Günümüzde bu bölümler 16 ya çıkarılmış durumdadır.
Kamu üniversite kategorisinde bulunan okulun mezunları arasında Nobel Ödülü alanların sayısı 21 dir.

Üniversite öğrencilerinin çoğunluğunu ortalama 110 ayrı ülkeden gelen öğrenciler teşkil etmekte ve toplam 18.178 öğrenci öğretime devam etmektedir. Bunların 14.278 i lisans, 3.900 ü ise yüksek lisans öğrencisidir.

Öğretim Verdiği Mühendislik Dalları :
Geomatik ve Planlama Mühendisliği
Kimya                                    “
Biyokimya                             “
Biyomedikal                          “
İnşaat                                     “
Makine                                  “
Çevre                                     “
Süreç                                      “

                                    ***********************************
9. Georgia Institute Of Technology

ABD / Georgia Eyaletinin aynı zamanda başkenti olan Atlanta’da faaliyet gösteren üniversite 1885 yılında Georgia Teknoloji Okulu adıyla kurulmuş ve sadece Mekanik Mühendisliği dalında eğitim vermiştir.
1901 Yılında Elektrik-Kimya ve İnşaat Mühendislikleri eklenmiş, 1948 yılında ise okul dahada genişletilerek Teknik Enstitü kategorisine dahil edilmiştir.

Günümüzde kısa adıyla “Georgia Tech”, 6 Kolej halinde eğitime devam eden, bilim ve teknolojik gelişime ağırlık vererek yaklaşık 31 dalda öğretim veren sayılı üniversiteler arasına girmiştir.
Bu bölümlerin en başında Bilgisayar-İşletme-Mimarlık Mühendislikleri ile Fen Bilimleri ve Liberal Sanat dalları gelmektedir.


Başkent Atlanta’nın kuzeyinde 400 dönümlük arazi üzerine kurulmuş bulunan üniversite bir devlet okuludur.
5126 Akademik ve Araştırma personelinin bulunduğu üniversitede 14.682 si Lisans ve 8427 si ise Lisansüstü olmak üzere toplam 23.109 öğrenci eğitim görmektedir.


Georgi Tech Üniversitesinin bir özelliğide çoklu kampus sistemiyle öğretim vermesidir, bunlar gerek ülke içinde ve gerekse ülke dışında kurulmuş bulunan kampuslerdir. Bu kampusler Atlanta’da Merkez Kampus-Doğu Kampus-Batı kampus ve Teknoloji Meydanı , Ülke dışındaki kampüslerde Uydu kampüsler olarak adlandırılır.

Öğretim Verdiği Mühendislik Dalları :
Aerospace-Havacılık ve Uzay Mühendisliği
Elektrik-Elektronik-Haberleşme     “
Biyomedikal – Medikal                    “
Bilgisayar (Genel)                            “
Çevre / Çevre Sağlığı                       “
Tekstil Bilimleri ve                           “
Kimya                                                “
İnşaat                                                “
Mühendislik Mekaniği                     “
Endüstri                                             “
Makine                                              “
Nükleer                                             “
Malzeme                                           “
Yöneylem Araştırma                         “

                                    ***********************************
10. Imperial College London (Bilim, Teknoloji ve Tıp Imperial College)

İngiltere / Londra’nın South Kensington Bölgesindeki Ana kampüs ile Chelsea-Hammersmith-Paddington-Silwood Park ve Wye College adlı Ek kampusleri ve Singapur’daki “Nanyang Teknoloji Üniversitesi” Uydu Kampüs’ünde faaliyet gösteren Üniversite 8.Temmuz.1907 yılında İmparatorluk tarafından “Devlet Araştırma Enstitüsü” adıyla kurulmuş bir kamu okuludur.

Üniversite özellikle Tıp dalında büyük gelişme göstermiş ve bu alanda uzmanlık dalları ayrı ayrı olan hastalıklar için Fakülte açmıştır, bunlar :
St Mary Hastanesi ve Tıp Fakültesi(1988) , Milli Kalp ve Akciğer Enstitüsü(1995) , Charing Cross ve Westminster Tıp Fakültesi(1997) , Imperial College Business School(2003) gibi öğretim  kurumlarıdır.


7.170 Akademik ve idari personeli bulunan üniversite de 8.350 si Lisans ve 5.060 sı Lisansüstü olmak üzere toplam 13.410 öğrenci eğitim görmektedir.


Öğretim Verdiği Mühendislik Dalları :
Havacılık                   Mühendisliği
Biyoteknik                             “
Kimya                                    “
İnşaat ve Çevre                    “
Bilgisayar                              “
Elektrik ve Elektronik          “
Makine                                  “
Dünya Bilim “
Malzemeler “
***********************************






Share
Bizi Takip Edin

Hiç yorum yok: